9 Ιανουαρίου 2016

Μετατροπή CD μουσικής σε MP3 με το Windows Media Player.

Ένα από τα πιο συχνά ζητήματα που μπορούμε να συναντήσουμε στην ενασχόλησή μας με τους υπολογιστές, είναι η μεταφορά από φυσική σε ψηφιακή μορφή των CD μουσικής που έχουμε στη συλλογή μας. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές, εμπορικές ή μη, που μπορούν να μας βοηθήσουν στη μετατροπή ενός audio CD σε μορφή MP3. Στο σημερινό άρθρο θα χρησιμοποιήσουμε το Windows Media Player καθώς είναι δωρεάν, υπάρχει σε όλες τις εκδόσεις των Windows και έτσι δε χρειάζεται να εγκαταστήσουμε τρίτα προγράμματα που θα επιβαρύνουν τον υπολογιστή μας.

Για τους αναγνώστες που δε γνωρίζουν τί εστί audio CD, θα αναφέρουμε ότι παλαιότερα που δεν υπήρχε το διαδίκτυο, αν ήθελε κάποιος να αγοράσει ένα CD πήγαινε στο δισκοπωλείο. Αυτά λοιπόν τα CD με μουσική περιείχαν το πολύ 25 τραγούδια και είχαν πολύ καλή ποιότητα ήχου. Τα MP3 αντίστοιχα χρησιμοποιούν έναν απωλεστικό αλγόριθμο συμπίεσης που μειώνει τόσο την ποιότητα του ήχου όσο και το μέγεθος του αρχείου. 

Στο παράδειγμα που ακολουθεί χρησιμοποιούνται τα Windows 10 και ο Windows Media Player 12 αλλά η διαδικασία είναι ίδια και σε προηγούμενες εκδόσεις.

Αρχικά, ανοίγουμε το Windows Media Player και πατάμε Ctrl και M ταυτόχρονα (Το Ctrl βρίσκεται στην κάτω αριστερά πλευρά του πληκτρολογίου). Μόλις γίνει αυτό, μας εμφανίζεται το μενού επιλογών στο πάνω μέρος του προγράμματος. Εκεί κάνουμε κλικ στο "Εργαλεία" και έπειτα στο "Επιλογές...".


Στο μενού "Επιλογές" επιλέγουμε την καρτέλα "Αντιγραφή από CD/DVD".


Στις επιλογές της συγκεκριμένης καρτέλας διαλέγουμε την τοποθεσία που θέλουμε να αποθηκευτούν τα τραγούδια. Αν δε μας ικανοποιεί η προεπιλεγμένη τοποθεσία, κάνουμε κλικ στο "Αλλαγή" και αφού ορίσουμε που θέλουμε να αποθηκευτούν, πατάμε "ΟΚ". Έπειτα, στο "Μορφή" επιλέγουμε "MP3" και στο "Ποιότητα ήχου" ορίζουμε την ποιότητα μετακινώντας την μπάρα αριστερά-δεξιά. Όσο μεγαλύτερη ποιότητα τόσο μεγαλύτερο και το μέγεθος του αρχείου που θα δημιουργηθεί (τα 192 Kbps είναι μια καλή επιλογή). Αφού ολοκληρώσουμε τις ρυθμίσεις, κάνουμε κλικ στο "OK" στο κάτω μέρος του παραθύρου.


Εισάγουμε στον υπολογιστή μας το CD που θέλουμε να μετατρέψουμε σε MP3. Παρατηρούμε ότι στο Windows Media Player εμφανίζονται αμέσως τα τραγούδια που περιέχει το CD. Κάνουμε κλικ στο "Αντιγραφή από CD".


Στο παράθυρο που εμφανίζεται επιλέγουμε τα "Να μη γίνει προσθήκη προστασίας..." και "Γνωρίζω ότι η μουσική..." και στη συνέχεια, πατάμε "ΟΚ".


Η διαδικασία μετατροπής του audio CD σε MP3 ξεκινά.


Αφού ολοκληρωθεί, πηγαίνουμε στην τοποθεσία που ορίσαμε να αποθηκευτούν τα τραγούδια μας για να τα ακούσουμε.


Καλή ακρόαση λοιπόν! Αν σας άρεσε το άρθρο ή συναντήσατε κάποια δυσκολία με την όλη διαδικασία αφήστε κάποιο σχόλιό παρακάτω και θα λάβετε απάντηση το συντομότερο δυνατό.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, μπινελίκια, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε.