19 Μαρτίου 2016

Δημιουργία bootable USB stick από αρχείο ISO με το Rufus.

Πολλοί από τους σύγχρονους φορητούς υπολογιστές δεν περιλαμβάνουν DVD drive κάνοντας τη ζωή μας δύσκολη σε περίπτωση που χρειαστούμε formatΜε την εξέλιξη των μητρικών καρτών όμως, μπορούμε αντί για CD ή DVD να δημιουργήσουμε ένα bootable USB stick και στη συνέχεια να εγκαταστήσουμε το λειτουργικό σύστημα που θέλουμε από εκεί. Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι πολλά, αφού τα USB stick υπερέχουν έναντι των παραδοσιακών οπτικών μέσων σε αξιοπιστία, ταχύτηταχωρητικότητα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν όσες φορές θέλουμε.  

Υπάρχουν πολλά προγράμματα που μπορούν να δημιουργήσουν bootable USB stick. Το UNetbootin παραμένει μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές στο Linux και το USBWriter είναι εξαιρετικά λιτό. Στο σημερινό άρθρο θα χρησιμοποιήσουμε το Rufus που είναι μεταφρασμένο στα ελληνικά και δε χρειάζεται εγκατάσταση, καθώς κυκλοφορεί και σε portable έκδοση.

Αρχικά, πηγαίνουμε στην ιστοσελίδα του Rufus και κάτω από το πεδίο που λέγεται "Λήψη" κάνουμε κλικ στο "Rufus 2.6 Portable". Το 2.6 δηλώνει την έκδοση του Rufus τη στιγμή που γράφεται το άρθρο. Στο μέλλον ο αριθμός αυτός θα είναι διαφορετικός, οπότε το σημαντικό είναι να θυμόμαστε πως κατεβάζουμε την portable έκδοση του προγράμματος.  


Στο παράθυρο που εμφανίζεται, πατάμε στο "Αποθήκευση αρχείου" και το αποθηκεύουμε στην επιφάνεια εργασίας. 


Μόλις το κατέβασμα ολοκληρωθεί, κάνουμε διπλό κλικ στο εικονίδιο του Rufus για να τρέξουμε το πρόγραμμα. Μας εμφανίζεται το παράθυρο "Πολιτική αναβάθμισης του Rufus" όπου κάνουμε κλικ στο "Όχι".


Το Rufus είναι πλέον έτοιμο για χρήση. Στο πεδίο "Συσκευή" παρατηρούμε πως έχει ήδη αναγνωρίσει το USB stick που έχουμε συνδέσει στον υπολογιστή και στο παράδειγμά μας λέγεται "Armida". Αν είχαμε παραπάνω από ένα USB stick θα μπορούσαμε να διαλέξουμε σε ποιο θα εγκαταστήσουμε το ISO κάνοντας κλικ στο βελάκι κάτω από το πεδίο "Συσκευή".


Αφήνουμε τις υπόλοιπες ρυθμίσεις ως έχουν και πατάμε στο εικονίδιο με το CD δίπλα στο "Είδωλο ISO"


Τώρα πρέπει να επιλέξουμε το ISO που θέλουμε να γράψουμε στο USB stick. Αυτό το ISO θα μπορούσε να περιέχει μια έκδοση των Windows ή κάποια διανομή Linux. Στο παράδειγμά μας θα χρησιμοποιήσουμε το GParted που είναι ένα εργαλείο για την δημιουργία partition σε σκληρούς δίσκους. Στο παράθυρο που ανοίγει πηγαίνουμε εκεί που έχουμε αποθηκευμένο το ISO και αφού το επιλέξουμε κάνουμε κλικ στο "Άνοιγμα".


Παρατηρούμε ότι κάποιες ρυθμίσεις, όπως το "Σύστημα αρχείων", έχουν αλλάξει αυτόματα. Στη συνέχεια, πατάμε το κουμπί "Εκκίνηση".


Ακολούθως, κάνουμε κλικ στο "ΟΚ".


Έπειτα, πατάμε πάλι "ΟΚ" και η διαδικασία ξεκινάει. 


Περιμένουμε να γεμίσει η μπάρα (ο χρόνος ολοκλήρωσης εξαρτάται τόσο από το μέγεθος του ISO όσο και από την ταχύτητα του USB stick) και μόλις γίνει αυτό παρατηρούμε το μήνυμα "Έτοιμο για χρήση". Η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί και μπορούμε πλέον να χρησιμοποιήσουμε το USB flash drive. 


Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορούμε να γράψουμε σε USB stick κάποιο ISO των Windows ή μιας διανομή Linux. Στην ιστοσελίδα του προγράμματος μπορείτε να βρείτε εκτενή λίστα με τα λειτουργικά συστήματα που υποστηρίζονται. 

Αν σας άρεσε το άρθρο ή έχετε οποιαδήποτε απορία για τη διαδικασία δημιουργίας bootable USB stick με τη χρήση του Rufus μπορείτε να αφήσετε κάποιο σχόλιο παρακάτω και θα λάβετε απάντηση το συντομότερο δυνατό.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, μπινελίκια, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε.