6 Φεβρουαρίου 2016

Έλληνες φαντάροι σε κατηγορίες.

Στο σημερινό δεύτερο μέρος του αφιερώματος στο στρατό (στο πρώτο έγινε αναφορά στο λεξιλόγιό του), θα μιλήσουμε για τον Έλληνα φαντάρο και πιο συγκεκριμένα, για τις κατηγορίες που μπορεί να συναντήσει κάποιος υπηρετώντας τη θητεία του. Ο στρατός είναι ένα μεγάλο σχολείο από την άποψη πως συναναστρέφεσαι άτομα που δε θα είχες την ευκαιρία να γνωρίσεις αν δεν υπήρχε η θητεία. Η παρακάτω κατηγοριοποίηση έχει γίνει είτε βιωματικά είτε μέσω αφηγήσεων φίλων. Στο τέλος κάθε κατηγορίας, υπάρχει ο Βαθμός Χριστοπαναγίας που είναι μονάδα μέτρησης δικής μας έμπνευσης και μετράει πόσο πολύ θέλεις να κάνεις download Χριστούς, Παναγίες και άλλους Αγίους. 


Αριστερός: Ο αριστερός φαντάρος είναι μορφωμένος και πιθανότατα έχει σπουδάσει στο εξωτερικό. Είναι ελιτιστής και θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο από τους άλλους. Η ιδεολογία του συνοψίζεται στην εξής ατάκα: "Σιγά μη μου πει ΕΜΕΝΑ τι θα κάνω ο κάθε αγράμματος λοχίας που παίρνει 900 ευρώ". Γκρινιάζει συνεχώς και πιστεύει πως ο στρατός θα έπρεπε να είναι εθελοντικός. Αρνείται να δεχτεί ότι μια αγγαρεία που είναι να γίνει θα γίνει όσο και να παραπονιέται με αποτέλεσμα να καθυστερεί τους συναδέλφους του. Κατά τα άλλα, είναι από τους λίγους που μπορείς να συζητήσεις μαζί του θέματα που δεν περιλαμβάνουν γυναίκες, μηχανές και ποδόσφαιρο. 
Βαθμός Χριστοπαναγίας: Υψηλός.


Βλάχος: Με τον όρο "βλάχος" εννοούμε όλους του μακρινούς συγγενείς του Φάνη του Γκέκα. Έχουν βαριά προφορά και η ενδυμασία τους έξω από το στρατόπεδο παραπέμπει στο ντύσιμο που μας έκαναν οι μανάδες μας στην τρίτη δημοτικού. Είναι γυμνασμένος από την πολλή χειρωνακτική εργασία (διπλής) και έχει κάνει σεξ, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, με παραπάνω γυναίκες από τον Τατσόπουλο και τον Σπαλιάρα μαζί. Κανείς δε γνωρίζει αν στο άθροισμα συμπεριλαμβάνονται και τα πρόβατα του πατέρα του. 
Βαθμός Χριστοπαναγίας: Μέτριος.


Γιωτάς: Ο γιωτάς είναι τόσο χρήσιμος σε ένα στρατόπεδο όσο ένας διαιτητής που παίζει 50-50 στον Ολυμπιακό. Ανίκανος σε τόσο μεγάλο βαθμό, που σας κάνει να αναρωτιέστε πώς επιβιώνει στον έξω κόσμο. Συχνά καταφέρνει να την πληρώνει όλος ο λόχος για τη δική του γιωτομπαλοσύνη. Δεν έχει βρεθεί ακόμα μονάδα μέτρησης της βλακείας του. Μελλοντικά θα γίνει δημόσιος υπάλληλος για να σας τυραννάει σε όλη σας τη ζωή. 
Βαθμός Χριστοπαναγίας: Υψηλός.


Διδακτορικός: Έχει ηλικία άνω των τριάντα και το βιογραφικό του είναι μεγαλύτερο από το χαρτί υγείας που χρειάζεται ο Πάγκαλος όταν πηγαίνει τουαλέτα. Μεταπτυχιακά, διδακτορικά, δημοσιεύσεις και δε συμμαζεύεται. Χρειάζεται πάνω από 5 λεπτά για να σας εξηγήσει το αντικείμενο των σπουδών του. Συνήθως απασχολείται σε δουλειές γραφείου και είναι τυπικός με τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. 
Βαθμός Χριστοπαναγίας: Χαμηλός.


Ιντερνετάκιας: Μικρός σε ηλικία και απόλυτα εξαρτημένος από την τεχνολογία. Χρησιμοποιεί κινητό τελευταίας γενιάς που το έχει χρυσοπληρώσει ο πατέρας του. Παραπονιέται συνεχώς για την έλλειψη 4G στον Έβρο. Είναι προτιμότερο για αυτόν να πάει στον πόλεμο παρά να στερηθεί το smartphone του. Αν είναι fanboy της Apple από μαλάκας προάγεται σε χοντρομαλάκα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 
Βαθμός Χριστοπαναγίας: Χαμηλός.


Καυλοπιτσιρικάς: Μικρός σε ηλικία που πήγε να υπηρετήσει πιθανότατα αμέσως μετά το Λύκειο. Κάγκουρας με παπάκι και όπως μαντεύετε εξαιρετικά ανώριμος. Μπορεί να συζητάει για μήνες πώς μπορεί να κάνει το παπάκι του να πιάσει 72 αντί για 70 χλμ/ώρα τελική ταχύτητα. Αν στο θάλαμο υπάρχει έτερος καυλοπιτσιρικάς μην παραξενευτείτε αν τους δείτε να παίζουν κυνηγητό και άλλα σπορ του δημοτικού. Θα μεγαλώσει και θα ωριμάσει ευχόμαστε.
Βαθμός Χριστοπαναγίας: Υψηλός.


Καψούρης: Η Κυριακή είναι ιερή μέρα για το στρατόπεδο μιας και το πρωινό ξύπνημα γίνεται μια ώρα αργότερα από το κανονικό. Ο καψούρης φροντίζει να σας ξυπνήσει με ακούσματα Γιώργου Μαργαρίτη μιας και το "μωρό" υπέπεσε στο τρομερό παράπτωμα να βγει το Σάββατο με τις φίλες της. Θα τον βρείτε να σαλιαρίζει ή να τσακώνεται στο κινητό με την κοπέλα του. Όταν μεγαλώσει θα γίνει ο κλασσικός μουνόδουλος που δίνει αξία σε κάθε πατσαβούρα που έχει βυζιά. 
Βαθμός Χριστοπαναγίας: Μέτριος.


Κρητικός: Κάθε μονάδα που σέβεται τον εαυτό της έχει έναν Κρητικό στις τάξεις της. Είναι λεβεντομαλάκας με μουστάκι Κόγκα Δράκου που διατηρεί και στην πολιτική του ζωή. Τραγουδάει συνεχώς μαντινάδες και έχει βαριά προφορά. Η οικειότητά του με τα όπλα είναι μεγάλη καθώς στο πατρικό του σπίτι διατηρεί οπλοστάσιο που θα ζήλευε το Ιράν. Μπορεί να σας προμηθεύσει με τεράστιες ποσότητες ρακής κι, αν μιλήσετε μαζί του, θα αρχίσετε να πιστεύετε ότι η Κρήτη είναι παράδεισος, λες και δεν έχει μέσο όρο θερμοκρασίας 50 βαθμούς κελσίου. 
Βαθμός Χριστοπαναγίας: Χαμηλός.


Κωλόβυσμα: Αποτελεί μια από τις πιο εκνευριστικές κατηγορίες φαντάρων καθώς χρησιμοποιεί το βύσμα του συνεχώς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κάνει τις καλύτερες υπηρεσίες και να παίρνει άδειες πολλαπλάσιες των άλλων στρατιωτών. Δεν έχει πρόβλημα να διαλαλεί τις διασυνδέσεις και την ευνοϊκή του μεταχείριση. Συνήθως, κυκλοφορεί χύμα στο στρατόπεδο μιας και κανείς δεν τολμάει να τον τιμωρήσει
Βαθμός Χριστοπαναγίας: Άδωνις Γεωργιάδης.


Μαμάκιας: Έχετε μήπως θείο Στρατηγό, πατέρα Ταξίαρχο ή ξάδερφο τον General Warhawk; Ατυχήσατε καθώς στο στράτευμα το μεγαλύτερο βύσμα είναι η κλασσική Ελληνίδα μαμά που δε θα αφήσει το μονάκριβο γιωτόμπαλό της να ταλαιπωρείται, όπως ο κοινός στρατιώτης. Αποτέλεσμα αυτού εσείς να κάνετε σκοπιές στους -10 C και ο γιόκας της να απολαμβάνει τη συντροφιά του καλοριφέρ όντας θαλαμοφύλακας. Υπολογίζεται ότι στο ΓΕΣ ο μισός αριθμός τηλεφωνημάτων είναι από μαμάδες που θέλουν να κάνουν παράπονα για το παιδί τους. Πίσω από κάθε μαλάκα κρύβεται η over protective μητέρα του άλλωστε. 
Βαθμός Χριστοπαναγίας: Μου κάηκε ο σκληρός με ταινίες, σειρές, μουσική και πορνό.


Μουσουλμάνος: Είναι ο τύπος που κάνει τις υπηρεσίες σας Χριστούγεννα και Πάσχα όσο έχετε άδεια, και αντίστοιχα κάνετε τις δικές του στο Ραμαζάνι. Είναι μικρής ηλικίας, αν και μπορεί να είναι ήδη παντρεμένος με παιδί και υπηρετεί μειωμένη θητεία. Αν τύχει να κάνετε σκοπιά μαζί του τα κοινά θέματα συζήτησης είναι πιο λίγα από φάσεις αγώνα Βέροιας - Ξάνθης με βροχή. Οι πιθανότητες να διαπρέπει στο μπάφκετ είναι αυξημένες. 
Βαθμός Χριστοπαναγίας: Χαμηλός.


Μπίχλας: Όλοι έχουν να διηγηθούν κάποια ιστορία στο στρατό με φαντάρο που είχε σχέση μίσους με την καθαριότητα. Δεν εννοούμε να είναι ακατάστατος και βρώμικος, όλα στο στρατόπεδο είναι βρώμικα, αλλά να μην έχει κάνει μπάνιο για καμιά βδομάδα. Τραγικός και απαράδεκτος. 
Βαθμός Χριστοπαναγίας: Υψηλός.


Ντόπιος: Ο ντόπιος είναι προφανώς βύσμα, αφού υπηρετεί τη θητεία του κοντά στο σπίτι του. Ξέρει τα μέρη και μπορεί να σε ενημερώσει για το πού θα φας, πού θα πιείς καφέ και πού έχει τα καλύτερα κωλόμπαρα. Εκεί τελειώνει και η χρησιμότητά του καθώς γνωρίζεται με ντόπια στελέχη (επίσης βύσματα) με αποτέλεσμα εσείς να κάνετε τις χειρότερες υπηρεσίες ενώ αυτός τρώει σπιτικό φαγητό. 
Βαθμός Χριστοπαναγίας: Μέτριος.


Ομοφυλόφιλος: Αν ο ομοφυλόφιλος στρατιώτης ανήκει στην κατηγορία Λάκης Γαβαλάς ή Bruno Gehard θα περάσει δύσκολη θητεία. Φανταστείτε ένα θάλαμο γεμάτο με 30 άτομα που αν ρωτήσεις από τα μισά να σου πουν το αλφάβητο, θα ξέρουν το πολύ 16 γράμματα. Βάλτε σε αυτό το συνονθύλευμα κάποιον gay φαντάρο και το αποτέλεσμα θα είναι να δέχεται bulling μέχρι να γίνει στρατηγός ένας ΕΠΟΠ. 
Βαθμός Χριστοπαναγίας: Χαμηλός.


Παλιός: Τώρα που η θητεία είναι εννιά μήνες θα περίμενε κάποιος να μην υπάρχει η έννοια του παλιού. Έλα όμως που ο στρατός κινείται με τους δικούς του ρυθμούς οπότε αυτή η κατηγορία ζει και βασιλεύει. Ο παλιός στρατιώτης χώνει τον νέο και όταν ο νέος παλιώσει, χώνει τους αντίστοιχους νέους. Φαύλος κύκλος. 
Βαθμός Χριστοπαναγίας: Μέτριος.


Ποδοσφαιριστής: Πρόσφατες έρευνες της στατιστικής υπηρεσίας δείχνουν ότι 2 στους 10 στρατιώτες δηλώνουν ποδοσφαιριστές, άσχετα αν το peak της καριέρας τους ήταν το γκολ που σκόραραν στην Άνω Ραχούλα. Ο μέσος ποδοσφαιριστής φαντάρος καπνίζει πιο πολύ από την Λιάνα Κανέλλη, είναι 20άρης και θα λέει στα παιδιά του πως αν δεν είχε τον τραυματισμό στο γόνατο, θα έπαιζε στην Μίλαν. 
Βαθμός Χριστοπαναγίας: Χαμηλός.


Πόντιος: Φωνακλάς με παραπανίσια κιλά και το τρίπτυχο που χαρακτηρίζει κάθε Πόντιο, μεγάλοι κώλοι-μύτες-αυτιά. Το κινητό του τηλέφωνο χτυπάει με Χρύσανθο και μπορεί να χορεύει κότσαρι μέχρι να απολυθούν 3 ΕΣΣΟ. Ισχυρογνώμων με μεγάλη αδυναμία στο τσίπουρο και μεγάλη καρδιά. Δε θέλετε να είναι θαλαμοφύλακας, καθώς θα σας ξυπνάει με συνδυασμό φωνής Χρύσας Ρώπα - Ελεωνόρας Μελέτη. 
Βαθμός Χριστοπαναγίας: Χαμηλός.


Προβλεπέ: Ο προβλεπέ στρατιώτης είναι η μετεξέλιξη του απουσιολόγου στο σχολείο. Είναι πάντα τόσο καλά ξυρισμένος και γυαλισμένος που κάνει τον Marlon Brando στο Godfather να μοιάζει με λέτσο. Πάντα στην ώρα του για σκοπιές και φρουρά, και πρόθυμος για πάσης φύσεως αγγαρεία αποτελεί τη χαρά του διοικητή του. 
Βαθμός Χριστοπαναγίας: Χαμηλός.


Ρώσος: Είναι ο τύπος που μιλάει από σπαστά μέχρι καθόλου ελληνικά σε σημείο τέτοιο, ώστε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς να μοιάζει μπροστά του Μπαμπινιώτης. Αν πλακωθείς μαζί του θα σε περιμένουν έξω 5 φίλοι του, εκ των οποίων ο καλύτερος έχει φάτσα Clay από το Sons of Anarchy. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που στη μερίδα φαγητού ενός κανονικού φαντάρου έχει ένα στήθος ή μπούτι ενώ στη δική του ένα ολόκληρο κοτόπουλο. Συνήθως υπηρετούν τρίμηνη θητεία και κατά βάθος είναι ξηγημένα παιδιά αρκεί να μην τους πειράξετε. 
Βαθμός Χριστοπαναγίας: Χαμηλός.

Διευκρίνιση: Τα "παλιννοστούντες" και "Ρωσοπόντιοι" είναι politically correct εκφράσεις, γιατί το σας "ελληνοποιήσαμε για να ψηφίσετε ΠΑΣΟΚ" είναι κάπως βαρύ. Η προγιαγιά μου ήρθε από το Καρς που βρίσκεται στο γαμημένο Νότιο Καύκασο. Δεν ήξερε ούτε μια λέξη Ρώσικα. 


Στρατόκαυλος: Είναι ο φαντάρος με το ξυρισμένο κεφάλι που πιστεύει ότι η θητεία είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη μετά το ψωμί. Έχει συνήθως κοπεί από τις ειδικές δυνάμεις και αυτό τον πονάει. Προσπαθεί να υπερκαλύψει το μικρό μέγεθος του πουλιού του κάνοντας bullying σε άλλους φαντάρους, όπως ακριβώς έκανε ο πατέρας του και ο παππούς του πριν από αυτόν. Αγαπημένες του ταινίες είναι τα Rambo και θεωρεί ότι οι Τούρκοι καραδοκούν κάθε βράδυ έξω από το στρατόπεδο για να μας κλέψουν τα τελευταίας τεχνολογίας υπερόπλα G3. Ψηφίζει Χρυσή Αυγή. 
Βαθμός Χριστοπαναγίας: Υψηλός.

Όπως παρατηρήσατε δεν υπάρχει η έννοια του "κανονικού" στρατιώτη. Κανείς σε ένα στρατόπεδο δεν είναι φυσιολογικός και θέλοντας και μη ανήκει σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες. Εξού και το ρητό "εκεί που τελειώνει η λογική, ξεκινάει ο στρατός". Τέλος, σκοπός του άρθρου ήταν να ψυχαγωγήσει και όχι να προσβάλει. 

P.S. Ο όρος φαντάρος προέρχεται από το λατινικό infantem που σημαίνει νεαρός. Από εκεί προέρχεται και το infantry που σημαίνει πεζικό. Στο Μεσαίωνα το πεζικό αποτελούνταν από άτομα νεαρής συνήθως ηλικίας που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να συντηρήσουν άλογα και έτσι πολεμούσαν πεζοί. 

Αν σας άρεσε το άρθρο ή θέλετε να προσθέσετε κάποια δική σας κατηγορία που πιθανόν παραλείψαμε, αφήστε κάποιο σχόλιο παρακάτω.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, μπινελίκια, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε.