2 Απριλίου 2016

Εύρεση βασικών πληροφοριών του υπολογιστή μας.

Κάθε υπολογιστής αποτελείται από πολλά συστατικά μέρη, το καθένα με τα δικά του χαρακτηριστικά. Πολλές φορές κρίνεται αναγκαίο να γνωρίζουμε αυτά τα χαρακτηριστικά, καθώς και βασικές πληροφορίες για το λειτουργικό μας σύστημα. Στο σημερινό άρθρο θα ασχοληθούμε με την εύρεση όλων αυτών μέσα από τα Windows, χωρίς δηλαδή τη χρήση τρίτων προγραμμάτων που επιβαρύνουν τον υπολογιστή μας. 

Στα παραδείγματα που ακολουθούν χρησιμοποιούνται τα Windows 10 αλλά η διαδικασία είναι παρόμοια και σε προηγούμενες εκδόσεις. 

Ποιο λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιώ και ποια η έκδοσή του; 

Πηγαίνουμε στον "Πίνακα Ελέγχου" και στο πεδίο "Προβολή κατά" επιλέγουμε "Μικρά εικονίδια".


Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στο "Σύστημα".


Παρατηρούμε πως έχουμε μεταφερθεί στην καρτέλα "Σύστημα". Εκεί, στο πεδίο "Έκδοση Windows" μπορούμε να δούμε την έκδοση του λειτουργικού μας συστήματος. Αντίστοιχα, το πεδίο "Τύπος συστήματος" μας δείχνει αν τα Windows είναι 32 ή 64 bit. 


Ποιον επεξεργαστή και πόση μνήμη RAM έχει ο υπολογιστής μου;

Πηγαίνουμε στον "Πίνακα Ελέγχου" και στο πεδίο "Προβολή κατά" επιλέγουμε "Μικρά εικονίδια".


Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στο "Σύστημα".


Παρατηρούμε πως έχουμε μεταφερθεί στην καρτέλα "Σύστημα". Εκεί, στο πεδίο "Επεξεργαστής" μπορούμε να δούμε πληροφορίες για τον επεξεργαστή μας. Αντίστοιχα, το πεδίο "Εγκατεστημένη μνήμη RAM" μας δείχνει πόση μνήμη RAM έχει ο υπολογιστής μας.


Ποια κάρτα γραφικών χρησιμοποιεί ο υπολογιστής μου;

Πηγαίνουμε στον "Πίνακα Ελέγχου" και στο πεδίο "Προβολή κατά" επιλέγουμε "Μικρά εικονίδια".


Στη συνέχεια, επιλέγουμε τη '"Διαχείριση Συσκευών".


Παρατηρούμε πως έχουμε μεταφερθεί στην καρτέλα '"Διαχείριση Συσκευών". Εκεί, βρίσκουμε το "Προσαρμογείς οθόνης" και κάνουμε διπλό κλικ πάνω του για να δούμε ποια κάρτα γραφικών χρησιμοποιεί ο υπολογιστής μας. 


Ποια μητρική κάρτα έχει ο υπολογιστής μου;

Ανοίγουμε τη "Γραμμή εντολών" και αντιγράφουμε την παρακάτω εντολή:

wmic baseboard get product,Manufacturer,version,serialnumber


Πατάμε "Enter" και παρατηρούμε πως εμφανίζονται πληροφορίες σχετικά με τη μητρική κάρτα του υπολογιστής μας.


Ποια προγράμματα έχω εγκατεστημένα στον υπολογιστή μου;

Πηγαίνουμε στον "Πίνακα Ελέγχου" και στο πεδίο "Προβολή κατά" επιλέγουμε "Μικρά εικονίδια".


Στη συνέχεια κάνουμε κλικ στο "Προγράμματα και δυνατότητες".


Στο παράθυρο "Προγράμματα και δυνατότητες" μπορούμε να δούμε όλα τα εγκαταστημένα προγράμματα του υπολογιστή μας. Αν θέλουμε να απεγκαταστήσουμε κάποιο από αυτά κάνουμε διπλό κλικ πάνω του.


Ποια προγράμματα εκκινούν κάθε φορά που ανοίγω τον υπολογιστή μου; 

Κάνουμε δεξί κλικ στην μπάρα εργασιών που βρίσκεται στο κάτω μέρος της οθόνης μας και στις επιλογές που εμφανίζονται επιλέγουμε τη "Διαχείριση Εργασιών". Στη συνέχεια, πατάμε στο "Περισσότερες λεπτομέρειες".


Εκεί επιλέγουμε την καρτέλα "Εκκίνηση". 


Σε αυτή την καρτέλα μπορούμε να δούμε ποια προγράμματα εκκινούν αυτόματα με το άνοιγμα του υπολογιστή μας. Αν δε το θέλουμε αυτό, επιλέγουμε με αριστερό κλικ το πρόγραμμα, παραδείγματος χάριν το Skype, και στη συνέχεια πατάμε στην "Απενεργοποίηση". Έτσι, αν κάνουμε επανεκκίνηση θα παρατηρήσουμε ότι το Skype δεν ξεκινάει πλέον αυτόματα.


Η μητρική κάρτα του υπολογιστή μου υποστηρίζει τεχνολογία UEFI ή BIOS; 

Ανοίγουμε την εφαρμογή "Εκτέλεση" και γράφουμε την εντολή "MSInfo32". Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στο "ΟΚ". 


Στο παράθυρο που ανοίγει βρίσκουμε στο κάτω μέρος το πεδίο "Λειτουργία BIOS". Αν το συγκεκριμένο πεδίο έχει την τιμή "Παλαιού τύπου" τότε ο υπολογιστής μας υποστηρίζει την τεχνολογία BIOS. Σε αντίθετη περίπτωση υποστηρίζει την τεχνολογία UEFI.


Αν χρειαστούμε πιο εξειδικευμένες πληροφορίες, όπως την ταχύτητα της μνήμης RAM, θα πρέπει να εγκαταστήσουμε κάποιο πρόγραμμα σαν το Speccy ή το AIDA64. 

Αν σας άρεσε το άρθρο ή έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με την εύρεση βασικών πληροφοριών του υπολογιστή σας, μπορείτε να αφήσετε κάποιο σχόλιο παρακάτω και θα λάβετε απάντηση το συντομότερο δυνατό.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, μπινελίκια, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε.